gogelis-allehanda

Direktlänk till inlägg 30 januari 2014

Kölnervatten 4711

Av gogelis-allehanda - 30 januari 2014 00:24




 


Visste ni att detta Kölnervattens namn

är en gatuadress?



Fram till 1950-talet fanns 4711 i vartenda svenskt hem. Man hade kanske inte vattenledning, men en flaska kölnervatten hade alla råd med. Alla kvinnor hade det handväskan som den tidens handsprit att att ordna det mesta med - desinfektera, torka av barnen, ta bort fläckar, badda pannan och fräsha upp sig varma sommardagar. Ännu i början av 1970-talet fanns det 4711-automater på damtoaletterna på svenska pubar och restauranger. 
Som det sägs på ett enkelt och utmärkt kölnervatten som ännu säljs på finska apotek:
- förmånligt alternativ till våtservetter,
- friskar upp i sommarhettan,
- avlägsnar fett från ansiktshyn,
- underlättar elrakning som "pre-shave",
- desinficerar huden efter rakning

4711 började säljas i Sverige 1880 och åren 1905-1973 hade Ferdinand Mühlens till och med en svensk filial med tillverkning i Stockholm - den var i stort sett det enda som blev kvar av företaget sedan det exproprierats av USA efter första världskriget. 

 

Den tyska historien handlar om vattnet 4711 som var den första masspridda parfymen under eget varunamn. Richard Wagner (1813-1883) lär ha konsumerat väldiga mängder av just detta vatten. 

Historien om familjen Mühlens i Köln är att bankdirektör Mühlens äldste son Wilhelm fick receptet, eller licens att använda namnet Farina, i bröllopsgåva. Det ges ett exakt datum: 8 november 1792. Givaren (eller säljaren, enligt belackare) Jean (Johann) Marie Farina var en munk som bodde hos familjen; religionsförföljelserna var svåra i Frankrike i slutet av 1700-talet och många franska munkar levde i landsflykt i Tyskland. 


Wilhelm som var apotekare förstod att uppskatta gåvan och började tillverka vattnet i lokalerna på Jühlichsplatz 4711 vid Glockergasse, Klockgatan. Uppgifterna om när tillverkningen började varierar, som allt i den här historien: 1792 när han fick receptet, 1803, eller kanske redan 1772 som företaget självt uppger som födelseår för Kölnisch Wasser 4711. När tillverkningen än började så var Kölnervatten sedan länge etablerat som ett av många aqua mirabilis, just sådana som Giovanni Paolo Feminis handlat med i Milano och Köln hundra år tidigare. Trots att det inte fick marknadsföras som invärtes läkemedel i Tyskland dracks det fortfarande mest. Här inträffar förresten ytterligare en fransk ockupation av Köln som kan ha främjat vattnets spridning: De 20 åren 1794-1814 som Köln var införlivat i den nya franska republiken.

 

 

d

 

den första flaskan från 1820 var ett litet glasrör med vaxsigil

Etiketten i grönt och guld skapades 1839

 

 

  


 

Kontrollerbart är att långt senare, 1881, registrerades Eau de Cologne & Parfümerie Fabrik Glockergasse 4711 gegenüber der Pferdepost von Ferdinand Mühlens: "Eau de cologne- och parfymfabriken Klockgatan 4711 mittemot Ferdinand Mühlens hästhåll" - Ferdinand var Wilhelms sonson som tagit över 1873. 
Redan innan registreringen av namnet 4711 exporterades det; från mitten av 1800-talet till Asien och från 1870-talet till USA, där man på grund av de höga införselavgifterna började tillverkning 1879. Året därpå anlades en fabrik i lettländska Riga, vid den tiden hörande till Ryssland, och 1905 en i Stockholm.

 

 

Colognehistoria

En tysk stad gav namnet - Kölnisch Wasser, eau de Cologne, Aqua Coloniae, vatten från Köln
Det finns två huvudhistorier om hur det föddes, en fransk och en tysk, båda fulla av motsägande fakta.


"I vilket fall som helst tycks Eau de Cologne ha uppfunnits av en italienare, döpts i Frankrike och tillverkats i Tyskland." 

(Thompson, 1928)

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av gogelis-allehanda - 18 maj 2014 22:53


        No e ja a rekti nöjt over mä sjöl    I förstår de atter jä har installera en liden käck udväj sö en kan ha de glatt nära går udföre.De e jo så atter jä har jo söverommet på oppanvånengen å föruttan de atter en söver där på n...

Av gogelis-allehanda - 9 april 2014 23:43


      Skipper 50 år!         Skipper Roberts skapades av Mattel 1964 att vara Barbie yngre syster, samt att motsätta kontroverser riktade till Barbie. Sedan Skipper infördes har hon förändrats oerhört. När hon först kom ...

Av gogelis-allehanda - 6 februari 2014 23:31


      Bevare mä innerli väl att e tå kann varke så!!!! Å jammen har ho voxe å e bådde gul å blå. Ja de e dänne där störste tåa tå dom, stortåa. De e så atter jä har noggene ettrie mössar sprenganes nogge ställe här stöva, men ja har...

Av gogelis-allehanda - 1 februari 2014 23:31

    Den här lilla amorinen är en av de käraste ägodelar jag har och har följt med mig på mina flyttningar hit och dit. Väggarna och färgerna på dem har skiftat men amorinen var och är den samma och har funnit sig tillrätta på de varier...

Av gogelis-allehanda - 1 februari 2014 19:11

   - STRESS -        Stress är kroppens sätt att reagera på belastningar av olika slag, men behöver inte alltid vara något negativt. Ett visst mått av fysisk och psykisk ansträngning är till och med nödvändigt för att vi skall kunna utfö...

Ovido - Quiz & Flashcards