gogelis-allehanda

Direktlänk till inlägg 1 februari 2014

Kort stubin?

Av gogelis-allehanda - 1 februari 2014 19:11






   - STRESS -   

 

  

Stress är kroppens sätt att reagera på belastningar av olika slag, men behöver inte alltid vara något negativt. Ett visst mått av fysisk och psykisk ansträngning är till och med nödvändigt för att vi skall kunna utföra våra dagliga sysslor. Stress sporrar till prestationer, väcker organismen och ökar koncentrationen, vilket kallas positiv stress. Men påfrestningar som varar för längeleder till negativ stress och slutligen till sjukdom. 

De vanligaste orsakerna till negativ stress är ofta tidspress, hets, konflikter, förtret, bekymmer eller oväsen etc. Dessa faktorer registreras av sinnena och vidarebefodras till hjärnan via nerverna. Hypofysen stimulerar binjurarna att öka produktionen av stresshormonerna adrenalin och kortisol. Via blodet når de sedan ut till samtliga organ. Resultatet av hormontillströmningen blir att musklerna spänns, hjärtat slår fortare, blodtrycket stiger, andningen blir snabbare och blodcirkulationen i matsmältningsorganen dämpas.


Om den mänskliga organismen befinner sig i ett ständigt stresstillstånd försvagas immunsystemet. Det blir lättare för virus, bakterier, ja till och med cancerceller, att sprida sig. Dessutom kan det uppstå kroniska besvär som högt blodtryck och problem med magen. För att förhindra negativ stress kan avslappningsövningar, olika kroppsterapier/behandlingar, mindfulness, läkeväxter, vattenterapier etc hjälpa till. Och naturligtvis det vi själva kan göra för att eliminera eller underlätta hanteringen av de negativa stressfaktorerna.

  


Några små enkla tips för avslappning och välmående:

* Avslappning är motsatsen till stress och därmed bästa boten för stressade personer. Försök därför i möjligaste mån planera in tid i vardagslivet för att koppla av, njuta och drömma. Fysiska aktiviteter och olika alternativa terapier hjälper också till att minska stress och underlättar även avslappningen.

* Ett varmt bad är behagligt avslappnande. Effekten kan förstärkas genom att man tillsätter läkande örter. Antingen kan man tillsätta färska örter eller köpa eteriska örtoljor. Ligg i badet i badet 10-15 minuter. Det har visat sig att Rölleka i badet är effektivt mot stress under klimakteriet. Rölleka innehåller ämnen som löser spänningar i bäckenregionen.

* För att få cirkulationen i kroppen lugn och harmonisk är följande Vattenterapi effektiv: Böj dig fram i badkaret, duscha med kallt vatten på utsidan och insidan av höger arm, gör sedan detsamma på den vänstra armen. Rita en åtta med strålen över bröstkorgen och låt vattnet rinna först över den högra axeln och sedan över den vänstra. Avsluta med att duscha nedför vänster arms utsida.

Lavendelolja har en lugnande effekt. Efter att man duschat kan man ta tre droppar Lavendelolja på en fuktig tvättlapp och gnid in hela kroppen. På så sätt kan lavendeloljans lugnande beståndsdelar tränga in i kroppen genom huden och näsan.


* Den så kallade "njutningsgäspningen" är mycket effektiv för snabb avslappning. Tänk på att sträcka på dig ofta och samtidigt gäspa stort för att lösa spänningar.

* Nötter har en hög halt av magnesium och B-vitaminer vilken är som balsam för stressade nerver. Den motverkar stress och ger kraft till förnyad koncentration.

 

 

 

Titta gärna in på min facebooksida Harmoni, hälsa & välmående  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av gogelis-allehanda - 18 maj 2014 22:53


        No e ja a rekti nöjt over mä sjöl    I förstår de atter jä har installera en liden käck udväj sö en kan ha de glatt nära går udföre.De e jo så atter jä har jo söverommet på oppanvånengen å föruttan de atter en söver där på n...

Av gogelis-allehanda - 9 april 2014 23:43


      Skipper 50 år!         Skipper Roberts skapades av Mattel 1964 att vara Barbie yngre syster, samt att motsätta kontroverser riktade till Barbie. Sedan Skipper infördes har hon förändrats oerhört. När hon först kom ...

Av gogelis-allehanda - 6 februari 2014 23:31


      Bevare mä innerli väl att e tå kann varke så!!!! Å jammen har ho voxe å e bådde gul å blå. Ja de e dänne där störste tåa tå dom, stortåa. De e så atter jä har noggene ettrie mössar sprenganes nogge ställe här stöva, men ja har...

Av gogelis-allehanda - 1 februari 2014 23:31

    Den här lilla amorinen är en av de käraste ägodelar jag har och har följt med mig på mina flyttningar hit och dit. Väggarna och färgerna på dem har skiftat men amorinen var och är den samma och har funnit sig tillrätta på de varier...

Av gogelis-allehanda - 31 januari 2014 01:24


          Någon som nyligen läst något ur innehållsförteckningen och bruksanvisningen till den viktigaste apparat vi äger?     Glöm båten, bilen,datorn osv för jag menar vår egen kropp. Det egentliga värdet har väl aldrig blivit ...

Presentation


Välkomna till GogeLi's Allehanda!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards