gogelis-allehanda

Direktlänk till inlägg 15 januari 2014

" An apple a day.... "

Av gogelis-allehanda - 15 januari 2014 21:54


 

 

 

Kan ett äpple om dagen verkligen hålla doktorn borta?  


Det populära engelska ordspråket "An apple a day keeps the doctor away!" kan bekräftas i vetenskapliga studier. Under de senaste åren har forskare kunnat testa dess relevans och det verkar se bra ut för äpplen som hälsomat.

Vad finns i äpplen?
Enligt dessa undersökningar innebär ett regelbundet intag av äpplen en mängd hälsofördelar. Detta beror på att de är en rik källa till fytonäringsämnen, naturliga växtföreningar, t.ex flavonoider och fenoler - varav quercetin och catechin (som också finns i grönt te) kanske är de mest kända. Dessa fytonäringsämnen har potenta antioxidativa effekter och som ni förmodligen redan vet spelar oxidation en viktig roll i många kroniska sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och astma. Äpplen är också bra källor till kostfiber och vitamin C. 

Vad är nyttigt i äpplen?
Pektin i äpplen ökar de goda tarmbakterierna. En nyligen genomförd studie fann att pektin, ett lösligt kostfiber som finns i äpplen, ökar mängden goda bakterier i tarmen. Om man äter äpplen regelbundet, kan det på lite längre sikt hjälpa till att hålla en god balans på tarmfloran vilket inte bara är mycket viktigt för immunsystemet. En balanserad tarmflora tros också ge skydd mot gastrointestinala störningar som intollerans, allergier, IBS och även cancer.

Äpplen minskar risken för cancer med 21%. En studie fann ett direkt samband mellan konsumtion av äpple och en 21% lägre risk för lungcancer. Regelbundet intag av äpple har också kopplats till en minskad risk för kolorektal cancer.

Äpplen ger lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom med 35%. Många studier har visat ett omvänt samband mellan flavonoidkonsumtion och risk för hjärt- och kärlsjukdom. Äpplen innehåller just höga halter av flavonoider. En studie visade att de deltagare som konsumerat de högsta nivåerna av flavonoider hade en 35% minskning av risken för kardiovaskulära problem och en 13-22% lägre risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdom.

Äpplen minskar risken för astma och förbättrar lungorna. I en studie från Australien, var äpplen associerade med en lägre risk för astma och överkänslighet i bronkerna. I en annan studie, hade människor som åt äpplen regelbundet bättre lungfunktion och minskad risk för kronisk obstruktiv lungsjukdom.

Äpplen minskar risk för typ II diabetes. En studie från 2002 visade att högt intag av äpplen är förenat med en lägre risk för diabetes typ II på grund av deras quercetin, en antioxidant. 

Är alla äppelsorter lika bra?
Vissa sorter av äpplen innehåller mer fenoler, flavonoider och antioxidanter än andra. Äpplen med de högsta nivåerna av dessa nyttiga näringsämnen är Fuji, Red Delicious, Granny Smith, Rom och Idared.

Studier har också visat att skalet har en högre koncentration av nyttiga ämnen än köttet, så nästa gång du väljer att äta ett äpple, skala det inte!

Taget från www.doctorsnatural.se

 

Vill ni läsa mer om hälsa och välmående så är ni välkomna att besöka min facebooksida

Harmoni, hälsa & välmående

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av gogelis-allehanda - 18 maj 2014 22:53


        No e ja a rekti nöjt over mä sjöl    I förstår de atter jä har installera en liden käck udväj sö en kan ha de glatt nära går udföre.De e jo så atter jä har jo söverommet på oppanvånengen å föruttan de atter en söver där på n...

Av gogelis-allehanda - 9 april 2014 23:43


      Skipper 50 år!         Skipper Roberts skapades av Mattel 1964 att vara Barbie yngre syster, samt att motsätta kontroverser riktade till Barbie. Sedan Skipper infördes har hon förändrats oerhört. När hon först kom ...

Av gogelis-allehanda - 6 februari 2014 23:31


      Bevare mä innerli väl att e tå kann varke så!!!! Å jammen har ho voxe å e bådde gul å blå. Ja de e dänne där störste tåa tå dom, stortåa. De e så atter jä har noggene ettrie mössar sprenganes nogge ställe här stöva, men ja har...

Av gogelis-allehanda - 1 februari 2014 23:31

    Den här lilla amorinen är en av de käraste ägodelar jag har och har följt med mig på mina flyttningar hit och dit. Väggarna och färgerna på dem har skiftat men amorinen var och är den samma och har funnit sig tillrätta på de varier...

Av gogelis-allehanda - 1 februari 2014 19:11

   - STRESS -        Stress är kroppens sätt att reagera på belastningar av olika slag, men behöver inte alltid vara något negativt. Ett visst mått av fysisk och psykisk ansträngning är till och med nödvändigt för att vi skall kunna utfö...

Ovido - Quiz & Flashcards